Justícia social?


La justícia social és una ficció que ningú no sap en què consisteix. Gràcies a aquest concepte difús, tots els grups es creuen amb el dret de reclamar del govern avantatges particulars: és com una vareta màgica. De fet, darrera del concepte "justícia social" només s´amaga una espera confiada, que la generositat dels legisladors envers determinats grups socials ha inculcat en l´esperit dels votants. Els governs han tornat organismes de beneficència sotmesos al xantatge d´interessos organitzats. Quan més partidaris puguin "comprar" distribuint avantatges, més fàcilment cediran els polítics. Si bé la distribució d´avantatges només beneficia a grups aïllats, les seves despeses es reparteixen entre tots els contribuents, el que produeix la sensació que el que es gasta són els diners dels altres. Aquesta asimetria entre beneficis tangibles i despeses intangibles és la que mou l´engranatge que força als governs a gastar cada vegada més per mantenir la majoria política.

En aquest sistema, que s´insisteix a anomenar "democràtic", el polític no representa ja l´interès general, s´ha transformat en el gestor d´un negoci. En el mercat de l´opinió pública, els partits tracten d´assegurar-se el màxim de vots distribuint favors.

Friederich August Von Hayek, opinió recollida per Guy Sorman en el seu llibre Pensadores del siglo XX, La Vanguardia, 30/10/1988

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"