La veu del sentit comú i la ciència.

Si hem de fer cas als sondejos, moltes persones continuen creient que el Sol gira al voltant de la Terra. És la veu del sentit comú. Han calgut mil.lennis de la història de la humanitat, i després segles des del naixement de la ciència, per comprendre que la realitat contradiu el sentit comú.

No cal recórrer a les enquestes per constatar que la gran majoria dels nostres contemporanis creuen a ulls clucs que la diversitat humana reflecteix una divisió en unes quantes races i que aquestes races designen diferències fonamentals. És la veu del sentit comú.

Contràriament allò que ens dicta el sentit comú, la noció de raça humana manca de significat biològic i les diferències que alguns perceben com a essencials (color de la pell, forma del cabell, etc.) són menyspreables enfront les diferències biològiques entre individus. Més que qualsevol altra espècie animal, l´espècie humana és un continu, un conjunt dins el qual les úniques fronteres són d´ordre cultural.

Només la noció de raça tindrà sentit si el que designa és una representació col.lectiva, un fenomen sociocultural o polític i no una categoria científica.

Introducció. Dossier Diversitat Humana. Mundo Científico. Diciembre 1997, nº 185

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"