política

Sovint tendim a pensar que sempre i arreu hi ha política. És indubtable que sempre i arreu hi ha poder. Però no sempre ha hagut política. La política, de la mateixa manera que la filosofia, és una invenció grega i, com la filosofia mateixa, també és una invenció sorgida del fi de les presències divines: dels cultes agrícoles i teocràtics. De la mateixa manera que el logos es construeix sobre la desqualificació del mythos, la política s´organitza a partir de la desaparició del déu-rei.

La democràcia és, abans de tot, el contrari de la teocràcia. Això significa que és el contrari del dret donat: la democràcia ha d´inventar el dret. Ha d´inventar-se a si mateixa. Contràriament a les imatges pietoses que tant en agrada fer-nos (i amb raó...) de la democràcia atenenca, la història de la democràcia ens mostra que es tracta més aviat d´una democràcia que, d´entrada i constantment, es preocupa pel seu estatus i busca reinventar-se. Tota la qüestió amb Sòcrates i Plató sorgeix en aquest context, com una recerca de la logocràcia capaç de posar fi a les deficiències de la democràcia. En el fons, pot dir-se que aquesta recerca s´ha mantingut fins als nostres dies, superant un gran nombre de transformacions, la més important de les quals ha estat la temptativa d´establir un fonament del dret públic definitivament autònom mitjançant l´Estat i la seva sobirania.

En transferir la sobirania al poble, la democràcia moderna treia a la llum quelcom que romania encara (malament) dissimulat per l´aparença de "dret diví" de la monarquia (si més no en el cas de la francesa): que la sobirania no es fonamenta ni en el logos ni en el mythos. Des del seu mateix naixement, la democràcia (la de Rousseau) se sap sense fonamentar. És la seva força i la seva debilitat: vivim en el punt àlgid d´aquest quiasma.

Cal discernir on ens condueixen, respectivament, aquesta força i aquesta debilitat.

Jean-Luc Nancy, Democracia finita e infinita, Democracia en suspenso, Ediciones Casus-Belli, Madrid 2010
http://www.slideshare.net/mvillarpujol/el-poder-i-la-poltica


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"