Funcions de l´Estat


L'Estat com a unitat política determinant s'ha concentrat en si mateix una atribució enorme: la de la possibilitat de lliurar una guerra i, amb això, la de disposar sobre la vida dels éssers humans. I això és així perquè el justificant belli conté un atribut semblant: significa la doble possibilitat d'exigir dels membres del poble propi l'estar disposats a matar ia morir, per tal de matar les persones situades del costat de l'enemic. No obstant això, la tasca d'un Estat normal consisteix a aconseguir, per sobretot, una pacificació completa dins de l'Estat i el seu territori; construir "la tranquil.litat, la seguretat i l'ordre" per a crear amb això la situació normal que és condició perquè les normes jurídiques puguin imperar en absolut des del moment en què tota norma pressuposa una situació normal i cap norma pot ser vàlida en una situació que la desafia de manera completament anormal.(...)

El protego ergo obligo és el cogito ergo sum de l'Estat i una teoria de l'Estat que no sigui sistemàticament conscient d'aquesta frase romandrà sent un fragment insuficient. Hobbes (al final de l'edició anglesa de 1651, pàg. 396) indica que el veritable objectiu del seu "Leviathan" és el de fer-li veure als homes aquesta "mutual relation between Protection and Obedience" l'observança indestructible és exigida tant per la naturalesa humana com pel Dret Diví.

Hobbes va comprovar aquesta veritat en les pitjors èpoques de la guerra civil perquè en una situació com aquesta desapareixen totes les il•lusions legitimistes i normativistes amb les quals a les persones, durant les èpoques de seguretat estable, els plau autoenganyar-e en matèria de realitats polítiques. Quan en l'interior d'un Estat hi ha partits organitzats que poden oferir als seus membres una protecció més gran que la brindada per l'Estat, encara en el millor dels casos l'Estat queda convertit en un annex d'aquests partits i el ciutadà individual sap a qui ha d'obeir.

Doncs molt menys podria un poble, mitjançant la renúncia a tota decisió política, crear un estadi de la humanitat moralment pur o econòmicament pur. El polític no desapareixerà d'aquest món pel fet que un poble ja no té la fortalesa o la voluntat de mantenir-se dins de l'àmbit polític. El que desapareixerà serà tan sols un poble feble.

Carl Schmitt, Categorías de lo político

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"