raça

La noció de raça ha estat desqualificada científicament des de fa temps, però això no impedeix que alguns encara la facin servir per al·ludir a les subdivisions de l´espècie humana. L´estructura de les poblacions humanes és extremadament complexa i presenta un nombre immens de variacions entre regions, ja que ha estat sempre sotmesa a moviments migratoris continus. Cap comunitat humana ha pogut mantenir-se prou temps totalment aïllada d´intercanvis genètics per poder produir una "raça" pura, que hauria exigit vint o trenta generacions dedicades a pràctiques d´endogàmia reproductiva. A més, els encreuaments entre persones genèticament diferents, fins i tot radicalment diferents, ha demostrat àmpliament els seus avantatges en termes demogràfics i sanitaris.

Una raça genèticament pura només podria ser resultat d´una especialització inimaginables entre els éssers humans, capaç de programar encreuaments sistemàtics entre parents consanguinis, i que es traduiria en un descens de la fecunditat i en malformacions dels descendents. (...) Les tècniques ramaderes destinades a la cria selectiva de toros, de porcs o de cavalls segueixen aquest mateix procediment, que promou la il·lusió d´uns animals de "pura sang".

Fundació Baruch Spinoza, La ciutat de la diferència, Catàleg Exposició. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, 1996.
http://sites.google.com/site/conviccionslesminimes/babel



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

Què és el conatus de Spinoza?