La literatura uneix el particular i el general.

Alain Finkielkraut
El segle XX ens ha ensenyat el divorci que hi ha entre la intel•ligència i el cor. Hi ha una intel•ligència funcional que sembla funcionar per sobre de tot i una sentimentalitat que justifica tots els crims. Només la literatura pot tornar a unir els dos conceptes.

Les humanitats en general disputen a la ciència el monopoli de la veritat. Proust va dir que per el particular s'arriba al general. La literatura és una extraordinària unió entre el particular i el general. Els personatges literaris no són tipus, mostres, generalitzacions: són individus. I només s'arriba a la veritat humana que no es redueixen aquests individus a generalitzacions. Les ideologies ens fan viure sobre les abstraccions sentimentals. Estimem certes identitats: el poble, la classe obrera, i detestem d'altres: la burgesia, el capital ... La literatura és la gran guardiana de la pluralitat, deconstrueix les simplificacions de les ideologies, que, al seu torn, són elles mateixes simplificacions literàries. Necessitem la literatura per alliberar-nos d'aquestes simplificacions. Dit d'una altra manera: necessitem la bona literatura per a lliurar-nos de la mala.

No necessàriament. No hi ha cap garantia de (què llegir faci a un millor) això, per desgràcia. El segle XX ens ha ensenyat que hi ha gent molt conreada capaç de comportar d'una manera detestable. Alguns treuen d'això la conclusió que la cultura no serveix per a res, que no pot contenir la barbàrie. I advoquen ara per una societat poscultural. Però hi ha exemples en cas contrari en què cal fixar-se: hi va haver camps de concentració on els presoners, gràcies a que els nazis permetien la visita de la Creu Roja, gaudien de certa llibertat. Era una llibertat precària, efímera, però que els permetia organitzar concerts, obres de teatre, exposicions ... Així, eren capaços d'albergar més sentiments que la desolació i l'horror. Com va dir Kundera, desplegaven tot el ventall de sentiments de l'ésser humà. La literatura, la cultura, serveix per a això: per desenvolupar tot el ventall de sentiments. Per fidelitat a aquests presoners, hem de defensar sempre la cultura. Fins i tot encara que sabem que els botxins estimen la música.

Alain Finkielkraut, "No hay ninguna garantía de que leer nos haga mejores", extracto de la entrevista realizada por Antonio Jiménez Barca, Babelia. El País, 08/01/2011

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"