Creativitat i Neurociència (Milestone Project 2014)

Milestone Project 2014 (Pensament)

La tercera edició del MILESTONE PROJECT avança vers la unificació de l'art,
el pensament i la societat en la ciutat de GIRONA. Del 9 al 21 de juny, Girona
s'exposarà i es pensarà.

MILESTONE PROJECT és un nou concepte de festival a Girona. Durant dos setmanes
podràs gaudir dels artistes urbans més reconeguts internacionalment, del pensament
més necessari, així com de tallers i exhibicions dirigits pels mateixos artistes i
pensadors MILESTONE, per gaudir de l'art com a mitjà d'expressió i del pensament com
una via de desenvolupament.


Creativitat i Neurociència.

El caràcter creatiu de la ment humana ha arribat a ser el lloc comú a on convergeixen diferents sabers: 'La nostra consciencia es consciencia creadora del món'. La creativitat humana, abans monopolitzada per una minoria de excèntrics tocats per les muses, passa ara a ser un patrimoni de tots.

Aquesta democratització de l'habilitat creadora contrasta, no obstant, amb els resultats de diferents estudis de la intel·ligència, segons els quals, en el camps de la creativitat el pensament convencional fracassa. Seria necessari, doncs, conèixer els mecanismes mentals que fan possible els moments Eureka i, si és possible, provocar-los artificialment.

Els últims descobriments de la neurociència semblen avançar en aquest sentit. La humanitat està a punt de reeixir, mitjançant les noves neurotècniques, les desitjades espurnes de ingeni, estimulant certes parts del cervell i inhibint d'altres.

El nostre objectiu és convidar la ciutadania a reflexionar sobre les possibles conseqüències que podria tenir l'aplicació d'aquestes tècniques, més enllà de la creació, en àmbits com la moral, l'educació, l'economia i la política.

Inauguració de l'exposició
Dijous 12 de Juny a les 18:00 al Centre Cultural la Mercè

Creativitat i neurociència inclou una exposició i una conferència de pensament contemporani que abordaran els controvertits avançaments que s'estan actualment realitzant en el camps de la neurociència, concretament, l'estimulació de la creativitat de manera artificial per generar nous individus amb aptituds creatives. Així es mostra el costat més extrem de la personalitat humana mitjançant un tema candent d'avui dia: Creativitat i Neurociència o com forçar cada vegada més la societat a explorar els seus propis limits personals en detriment de l'explotació productiva.

L'exhibició, que es mostrarà del 12 al 20 de juny en el Centre Cultural de la Mercè, ha estat dirigida per Manuel Villar, Oriol Leira i Daniel Inglada, assistits per Javier Maciá i Ignacio Moltó, i que comptarà també, de nou, amb la inestimable participació de Ignacio Castro Rey, un dels filòsofs més destacats del panorama estatal.

Conferències
Divendres 13 de Juny a les 18:00 al Centre Cultural la Mercè

Ponents


PARTICIPANTS

DANIEL INGLADA | Milestone ProjectDaniel Inglada i Carratalà (Barcelona 1965) es llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Combina la docència amb la participació a la vida social i política de la seva ciutat, i la reflexió. És professor de Filosofia en un centre de Secundària i Batxillerat. Va ser membre fundador de l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), membre del consell de redacció i també director de la revista GENERACIÓ, i també fou membre del consell de redacció de la revista BARCELONA METROPOLIS. Ha participat en diverses iniciatives en l’àmbit artístic –tant teatrals com d’arts plàstiques– des del punt de vista de la reflexió estètica i també de la pedagògica, en intentar traslladar el món de la creació i la reflexió a la ciutadania i, particularment, als adolescents. En aquest sentit ha participat en cursos sobre filosofia i teatre a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, així com en diversos centres de formació teatral, a la vegada que ha col·laborat en la presentació d’exposicions d’artistes plàstics. Juntament amb altres persones, en l’actualitat el seu centre d’interès gira al voltant de la filosofia política, fonamentalment en la revisió a la qual s’està sotmetent el concepte de democràcia.



IGNACIO CASTRO | Milestone ProjectIgnacio Castro Rey és doctor en Filosofia per la Universidad Autónoma de Madrid, ciutat on exerceix d’assagista, crític d’art i professor. Seguint una línia d’ombra que va des Nietzsche fins a Agamben, de Baudrillard a Sokurov, Ignacio Castro escriu en diferents mitjans (Silè, Anthropos, Arxipèlag, El vell talp, Lletra Internacional, Minerva i FronteraD) sobre filosofia, cinema, política i art contemporani. Ha pronunciat conferències a tot l’Estat i en diverses institucions i universitats estrangeres. Com a gestor cultural ha dirigit cursos en nombroses institucions, amb la publicació posterior de set volums col·lectius, entre els quals s’hi inclouen: Informe sobre l’estat del lloc (1998), Al costat de Jünger (1996) i Un altre marc per a la creació (1995). Entre els seves últimes llibres cal destacar: Societat i barbàrie (Barcelona, 2012), La depressió informativa del subjecte (Buenos Aires, 2011), Vots de riquesa (Madrid, 2007), La sexualitat i la seva ombra (Buenos Aires, 2004), Crítica de la raó sexual (Barcelona, 2002) i L’explotació dels cossos (Madrid, 2002).



ORIOL LEIRA | Milestone Project
Oriol Leira Berenguer és llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Ha combinat la docència, l’activisme social i la reflexió. Exerceix com a professor de Filosofia i Ciències Socials en un centre de Secundària i Batxillerat on també és responsable de la coordinació pedagògica. La seva trajectòria com a activista en els moviments socials ha transcorregut pel moviment per la pau (MOC, Moviment d’Objectors de Consciència), ecologista (Acció ecologista), moviment pel decreixement i de defensa de comunitats minoritàries i llengües minoritzades (CIEMEN, Centre internacional Escarré per a les minories ètniques i les Nacions sense estat). Ha col·laborat en diverses publicacions (Mientras tanto, Ecología Política, Nous Horitzons, Anuario de la fundación Betiko), desenvolupant el seu treball de reflexió política i filosòfica, i ha estat cofundador i membre de la redacció de la revista Illacrua, actualitat i alternatives, considerada pionera de la premsa alternativa.


MANUEL VILLAR PUJOL | Milestone ProjectManuel Villar Pujol. Nascut a Barcelona l’any 1961. El 1985 obtingué una llicenciatura en Filosofia en la Universitat Central de Barcelona. Va realitzar cursos de doctorat i va presentar una tesina sobre la obra de David Hume i el seu escepticisme religiós. Més endavant, dedicat plenament a la docència en instituts de secundària, va obtenir dos premis Arnau de Vilanova en els següents treballs: Valors, tecnologia i medi ambient (2001) i Deliberació i civisme (2010).

Es guanya la vida impartint classes com a catedràtic de filosofia a l’Institut Guillem Catà de Manresa. Ha impartit conferències com Filosofía, democracia y despolitización, Arriesgarse a caminar sobre un campo de minas i Los sofistas y la crisis financiera. Ha escrit articles en revistes com Illacrua i Fent Història.

Actualment intenta mantenir viu el seu blog la pitxa un lio, i donar accés lliure a la ciutadania perquè gaudeixi (o no) de la filosofia en dues Websites: cavernícoles i conviccions, les mínimes.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

Què és el conatus de Spinoza?