desigualtat econòmica i democràcia (diccionari H.G. Frankfurt)

Resultat d'imatges de igualdad y democracia


desigualtat econòmica i democràcia: Tot i que la desigualtat econòmica no és desitjable, això no significa, tanmateix, que sigui qüestionable en si mateixa. No ho és. Si és realment indesitjable, ho és per la seva quasi i irresistible tendència a generar desigualtats inacceptables de qualsevol altre tipus. Aquestes desigualtats inacceptables, que de vegades arriben a soscavar la integritat del nostre compromís amb la democràcia, han de ser controlades o evitades a la llum d’una adequada supervisió legislativa, reguladora, judicial i administrativa. (Prefaci, 10)

Qui gaudeix d’una posició privilegiada gaudeix alhora d’avantatges que  tendeix a explotar, buscant una influència inapropiada en els processos electorals o legislatius. S’ha de contrarestar els efectes antidemocràtics d’aquest avantatge mitjançant una legislació i una regulació concebuts per protegir aquests processos de la distorsió i l’abús. (17-18)

El que em porta a recolzar els esforços igualitaristes no és la convicció en què la igualtat e qualsevol tipus sigui moralment desitjable en si mateixa ni que certs objectius igualitaris siguin, per tant, intrínsecament valuosos. Es tracta, pel contrari, d’una creença més contingent i d’arrel pragmàtica, segons la qual en moltes circumstàncies una major igualtat, d’una o una altra naturalesa, facilita la recerca d’altres objectius socialment i políticament desitjables. Estic segur que la igualtat en si mateixa no posseeix un valor moral inherent o no derivat. (64)

Harry G. Frankfurt, Sobre la desigualdad, Paidós Contextos, Barna 2016

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"